DEN FREDLIGA OCH DEMOKRATISKA SOMALILAND PÅ AFRIKAS HORN GÅR TVÄTREMOT ÖVRIGA VÄRLDEN PÅ MÅNGA SÄTT

MIKAEL TORSTENSSON: Häromdagen besökte jag före detta utrikesminister och människorättskämpen Edna Aden som var både Somalia och Somalilands första dam. Hon berättar att hon nu sålt juveler som hon sparat för sämre tider. Hon använde pengarna för att bygga färdigt sjukhuset hon driver och bor på. Pengarna blev toalettstolar och vattenledningar.

– Så nu använder jag mina juveler flera gånger varje dag, säger den 77-åriga damen med ett leende och syftar på toastolerna och vattenledningerna. Det fredliga och demokratiska Somaliland på afrikas horn går tvärtemot övriga världen på många sätt. Drygt en miljon flyktingar har återvänt till landet från flyktinglägger i närområdet, från Europa och andra delar i världen. Detta är sanning anmärkningsvärd.

Landet satsar på fullt utbyggt demokratiskt system som man skapat på egen hand. Medan omvärlden fokuserar på allt sitt stöd till den ororliga grannen Somalia

som man hållit 14 internationella fredskonferenser för, helt finansierade av omvärlden och utan att uppnå något, så har Somaliland hållit fredskonferenser

helt initierade, genomförda och finansierade av landet själv. man har avväpnat milis och haft fred i 24 år. Resultatet är fred, demokrati och mänskliga rättigheter.

Vill du vara med och använda dina “juveler”? Det är svårt att komma på något bättre sätt att använda pengar på än att motverka terrorism på riktigt genom att ge människor en framtid och ett hopp.